Velvet, velours en fluweel 

Laten wederlijk zij:  er zijn maar weinig mensen die de termen velours (of velour?), velvet en fluweel niet door elkaar halen. Wat is nou eigenlijk het verschil? Of is het één en dezelfde stof? In dit artikel kom je erachter.

FLUWEEL

Fluweel, zo is voor een ieder redelijk helder, is de Nederlandse benaming voor een stofsoort waarbij kleine (van oorsprong zijden, nu ook vaak katoenen) lusjes worden geweven waardoor aan de bovenkant een zachte, glanzende stof ontstaat van korte opstaande pluizige polen. Optioneel is het doorsnijden van die lusjes waardoor korte 'haartjes' ontstaan. De techniek is ontstaan in Azië en waaide rond 1400 over naar Europa. Vooral in Italië. Maar ook Brugge werd in de 16e eeuw een centrum van fluweelwevers.

VELVET

Over het woord velvet kunnen we kort zijn: dat is simpelweg de Engelse benaming voor fluweel.

VELOURS

Maar dan komen we bij velours. Velours is in principe het Franse woord voor fluweel. Maar er bestaat wel degelijk een klein verschil tussen fluweel en velours. Velours werd iets later, in Frankrijk, uitgevonden, is een gesneden variant van fluweel en is heel zacht door dat lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen, maar daardoor ook iets minder glanzend dan fluweel.

Velours is vaak zwaarder van gewicht dan fluweel en wordt veelal gebruikt voor gordijnen en het bekleden van meubels, onder andere omdat het wat flexibeler is dan gewoon fluweel. Laatstgenoemde komt door een ander belangrijk verschil, en dat is dat fluweel altijd geweven wordt en velours geweven kan zijn (met een iets andere techniek dan fluweel), maar vaker nog: gebreid is.

Dat we dit nu nooit meer verkeerd gaan gebruiken..

Bron: ELLE